Aardgas

Waarom Aardgas?

Rijden op aardgas heeft ten opzichte van andere brandstoffen onder andere de volgende voordelen:
Rijden op aardgas is voordeliger
Rijden op aardgas is schoner
Rijden op aardgas is stiller
Rijden op aardgas is veiliger
Er is genoeg aardgas

Voordelen van aardgas t.o.v. LPG
Rijden op aardgas is voordeliger
Rijden op aardgas is een financieel voordelig alternatief voor de traditionele brandstoffen zoals benzine, diesel en LPG. Voertuigen op aardgas zijn op dit moment nog duurder in aanschaf dan conventionele voertuigen, maar deze extra kosten worden terugverdiend door de lage brandstofkosten. In de toekomst zal het prijsverschil tussen een voertuig met een gasgestookte motor en een bezine- en dieselmotor steeds kleiner worden. Dit wordt mede veroorzaakt doordat eisen aan de uitstoot van voertuigen steeds strenger worden. Vervuilende voertuigen zullen in de toekomst zwaarder belast worden en worden daarom duurder.


Een aardgasmotor heeft minder onderhoud nodig, omdat deze brandstof zeer schoon verbrandt. Uit de praktijk blijkt dat voertuigen op aardgas minder vaak smeerolie dienen te verwisselen en ook gaan veel onderdelen van de auto, zoals de bougies, langer mee.

Rijden op aardgas is schoner
Aardgasvoertuigen stoten veel minder vervuilende stoffen uit dan voertuigen die op benzine, diesel of LPG rijden. Aardgas bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit methaan. Hierdoor levert het per eenheid energie het minste kooldioxide, het gas dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Verder produceert een aardgasmotor minder verzurende emissies dan traditionele brandstoffen. Ook de uitstoot van stoffen waar de mens direct last van heeft, zoals roet, giftige, stinkende en kankerverwekkende verbindingen is minimaal. Voertuigen die op aardgas rijden, voldoen aan alle geldende Europese emissiestandaards.
Exacte emissies hangen van verschillende factoren af (bijvoorbeeld van het type motor), maar gemiddeld is de uitstoot:
* 77% minder Stikstofdioxide dan bij benzinegebruik;
* 80% minder Stikstofdiozide dan bij dieselgebruik;
* 20 tot 25% minder uitstoot van CO2 dan bij benzinegebruik;
* 20% minder CO2-uitstoot dan bij LPG-gebruik
* 80% minder uitstoot van zwavelverbindingen dan bij zwavelarme diesel;
* 97% tot 100% minder emissie van benzeen dan bij gebruik van benzine of diesel;
- De uitstoot van PM10 is tevens lager dan bij traditionele brandstoffen. Voor de verschillende typen voertuigen is dit:
- personenauto + bestelauto: 0,003 g/km;
- huisvuilwagen: 0,03 g/km;
- vrachtwagen: 0,02 g/km.
Emissies van het "front-end" van het voertuig -de emissies bij het vullen van de tank en emissies van dampen voor zij de motor ingaan- komen bij rijden op aardgas niet voor. Deze "front-end" emissies bedragen bij benzine en diesel 40 - 50% van het totaal aan emissies. Ook is er bij tanken van aardgas geen sprake van bodemvervuiling.

Rijden op aardgas is stiller
Aardgasvoertuigen zijn veel stiller dan dieselvoertuigen. Ook veroorzaakt een aardgasmotor minder trillingen dan een dieselmotor. Vooral in stedelijke, drukbevolkte gebieden is dit een belangrijk voordeel.
terug

Rijden op aardgas is veiliger
Aardgas is lichter dan lucht en als het in de open lucht vrijkomt, vervliegt het snel. Het ontbrandt -in tegenstelling tot benzine en LPG- alleen bij een bepaalde gas-lucht verhouding (5 tot 15%).
Ook ligt de ontstekingstemperatuur van aardgas hoger dan die van benzine. Aardgas vat dus ook minder gemakkelijk vlam dan benzine.
Aardgas wordt in het voertuig opgeslagen in cilinders. Deze hebben een gemiddelde wanddikte van 10 tot 20 mm en zijn gemaakt van aluminium, staal of hoge-sterkte koolstofvezels. Aardgascilinders zijn daarom beter tegen aanrijdingen bestand dan de standaard benzinetank.
Ook is aardgas altijd op korte afstand aanwezig, omdat Nederland beschikt over een wijd vertakt netwerk van leidingen. Het transport van aardgas vindt veilig onder de grond plaats. Rijden op aardgas betekent dus ook beperking van bulkvervoer van vloeibare brandstoffen, zoals benzine, diesel en LPG over de weg.

Er is genoeg aardgas
Gebaseerd op de huidige prijzen is er voor tenminste 60 tot 70 jaar aardgas in Noordwest Europa. De voorraad neemt zelfs toe tot zo'n 170 jaar als alle bekende voorraden kunnen worden aangesproken.
Normaal gesproken is aardgas van fossiele oorsprong, maar het kan ook gewonnen worden uit biomassa. Er is dan sprake van een hernieuwbare, CO2 neutrale energiebron. In Zweden en Frankrijk is er een aantal projecten waar voertuigen rijden op energie uit biomassa.

Voordelen t.o.v. LPG
Als laatste zetten we voor u de voordelen ten opzichte van LPG duidelijk op een rij.
Aardgas is in gebruik goedkoper en schoner dan LPG. De uitstoot van CO2 is gemiddeld 20% minder dan bij LPG-gebruik. Ook is het veiliger, omdat aardgas zich -in tegenstelling tot LPG- niet vlak boven de grond of in putten ophoopt. Het vullen van LPG-tankstations gebeurt door middel van tankwagens, die gebonden zijn aan de transportroutes voor gevaarlijke stoffen. Aardgas daarentegen wordt veilig onder de grond getransporteerd via een wijd vertakt netwerk